Co udělat s velkým množstvím ovoce


Velká úroda ovoce je pro většinu zahrádkářů skvělou odměnou za jejich celoroční práci a námahu. Větve, které se až prohýbají pod tíhou šťavnatých plodů a záhony plné sladkých kousků ovoce totiž nejsou každý rok pravidlem. Nejen z tohoto důvodu je tedy vhodné úrodu celou sklidit a vymyslet způsoby, jak ji uskladnit takovým způsobem, abyste si vynikající chuti domácího ovoce mohli užívat co možná nejdéle. A pokud už vám nestačí jen sklep plný přepravek na ovoce, nebo vaše ovoce není k tomuto způsobů uchovávání vhodné, nemusíte zoufat, protože tento článek vám přinese spoustu jiných tipů a způsobů, díky kterým ovoce dlouho vydrží a stále si zachová kvalitní chuť.

Domácí marmelády

Pokud nevíte, kde začít s hledáním způsobů zpracování většího množství ovoce, zkuste se zeptat nebo zavzpomínat na to, jak v takových chvílích postupovala vaše babička. Stačí si jen vzpomenout na půdu plnou sušených křížal, sklenic s domácími povidly a marmeládami, jejichž chuti se dnes už nic nevyrovná. Zkuste se podívat po těch pravých babiččiných receptech nebo jen projít několik stránek na internetu a uvidíte, že si vynikající pochoutku na čerstvý chleba či sladkou náplň do kynutých buchet zvládnete také vykouzlit vlastními silami. Sušené ovoce se vám pak bude skvěle hodit při přípravě vánočních dekorací, ale poslouží i jako zdravý snack při večerech u televize.

Jablka v bedně

Moderní recepty však také nabízejí mnoho způsobů, jak přebytky ovoce zpracovat co nejefektivněji. Jestli máte v plánu ovoce zachovat v co nejpřirozenější stavu, stačí jej jen očistit a případně pokrájet na menší kusy, které jednoduše vložíte do sáčků či dóz a zamrazíte pro pozdější použití. Ale pozor – nezapomínejte, že na tento způsob úpravy není vhodný pro všechny typy ovoce a některé z nich byste mohli takto nevratně znehodnotit. A pro chladné zimní večery se vám bude hodit pečený čaj, v dnešní době zvláště oblíbený. A jakým způsobem ovoce zpracováváte vy?